Hur kan man misslyckas med att koka ett ägg?

Idag fick jag en ruskigt svår fråga av min fru som jag inte kunde svara på. Frågan kom givetvis efter ett misslyckande och ibland är det så. Ibland går det bra och ibland går det midre bra.
 
 
Det är gryning över Vallberga och klockan närmar sig 07.30. Idag är det dags för Vejklints mixedamericano och vi ska vara med. Den ska visst börja 11.00. 
Jag går där i godan ro och förbereder frukost. Jag sätter på spisen och placerar en kastrull på den varma platan. I kastrullen fyller jag på med vatten och tre vita ägg. Tanken var att jag, min dotter och min fru skulle få ett varsitt ägg och min tanke var att göra en köttbullsmacka och en äggmacka. Till det en välrörd Oboy. Bra grejor till frukost.
Efter sex minuter ringde klockan och jag tog upp äggen ur kastrullen. När jag började skala mitt ägg kände jag, för det första, att ägget var så färskt att skalet inte lossnade. När jag närmade mig innanmätet av ägget kände jag att det var något dallrigt och sedan märkte jag att gulan var helt lös. Rinnig. Det blev en äggshot istället.
Jag satt tyst vid köksbordet och fem minuter senare skulle min fru skala sitt ägg. Jag mummlade något tyst; "det är löst". Min fru sa: "Hur löst". Jag svarade: "Inte jättelöst". Varför jag svarade så vet jag inte men förmodligen för att klara mig undan kritik några sekunder extra. 
Det var då jag fick frågan: Hur många gånger har du kokat ägg egentligen?
Jag började fundera på den frågan. Hmmm. Jag är 49 år. Jag kanske började äta ägg i den formen runt 3-4 års ålder. Jag är ingen stor äggätare och äter nog kokta ägg en gång i månaden. Jag hann inte räkna det exakta antalet jag kokt ägg men hävde ur mig: Ett par hundra gånger.
Svaret kom snabbt och obönhörligt: "Då borde du veta att du måste koka ägg längre om du lägger i dem i varmt vatten. Minst tio minuter".
Det var helt ny information för mig. Det där visste jag inte. Jag är 49 år och lärde mig en helt ny sak idag. Ägget som blev löskokt efter sex minuter var något jag inte förstod men vid en närmare analys visade det sig att det berodde på vattnet.
Och! Och det är här jag kommer in på padel. Ibland kan man inte begripa hur man kan slå så dåliga slag och fatta så dåliga beslut. Ibland rinner det bara på. Varje lobb sitter. Bollträffen är ren. Man hittar vinklar. För att analysera detta fenomen så kan man antingen filma sig själv och analysera vad som gick bra och vad som gick dåligt eller bara låta det vara. För det mesta låter man det bara vara, ungefär som att ägget blev löskokt efter sex minuter.
 
Masters var tydligen inget för våra medlemmar. Två damlag och tio herrlag är anmälda och i morgon går anmälningstiden ut. Det lutar åt att jag ställer in detta evenemang.
Analysen jag har gjort är att folk är så himla upptagna med att stressa runt på Väla, Emporia, Hallarna, släktingar, resor och allt vad det kan vara. 
Själv tycker jag att det är en perfekt helg. Om man motionerar med lite padel så slipper man Väla, Emporia och Hallarna.
En annan analys jag gör är att vissa lag bara har halva styrkan hemma och då tänker jag på en regelkorrigering. Kanske jag ska låta två lag slås ihop?
En tredje analys jag gör är att folk tycker inte det är värt att anmäla sig för man riskerar att bara få spela en match. Vi i klubben har subventionerat priset på tävlingen och kommer att gå back på evenemanget, för att ge lite tillbaka till medlemmarna.
 
Lev väl och glöm inte att analysera varför ett ägg bli löskokt trots att det kokat i sex minuter...dock fick de kokta äggen inleda sin kokprocess i varmt vatten och det var tydligen inte rätt. 
Till top